Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde KİTAM İrfan Meclisi Söyleşileri Başladı
Kilis 7 Aralık Üniversitesi KİTAM merkezinde İrfan Meclisi Söyleşileri’nin ilki Şair Hasan Şahmaran’la gerçekleştirildi. Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun’un katıldığı söyleşide Şahmaran, Kilis şehrinin siyâsî ve kültürel târihiyle ilgili bilinmeyenleri anlattı.
Kendi edebî gelişimine katkı sağladığını açıkça belirttiği Peyâmi Safâ, Abdurrahim Karakoç ve Necip Fâzıl Kısakürek gibi kıymetli edebiyatçılarla olan anılarından, Kilisli şâirlerin dîvanlarının izini sürdüğü antoloji çalışmalarından bahseden Şahmaran, sözlerini Kilis’te böylesine kültürel etkinlikler düzenledikleri için Rektörümüz Karacoşkun’a teşekkür ederek bitirdi.
Söyleşinin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Karacoşkun, Şair Hasan Şahmaran’a teşekkür belgesi takdim etti.
...............................................
KİTAM Söyleşileri Devam Ediyor
“Unutulmaya Yüz Tutan Mesleğimiz: Yemenicilik”
Kilis Kültürü ve Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde her ay düzenlenen, kaybolan meslekler ve kültürel mirasımızı konu alan toplantıların bu ayki konusu “Yemencilik”ti.
KİTAM’da gerçekleştirilen toplantıda Yemenicilik mesleğinin ender ustalarından olan Ahmet Özuslu ve babası Mehmet Özuslu, mesleğin tarihi süreci ve günümüzde bu mesleğin yeniden ilgi görmesinin sebepleri konusunda bilgiler verdi.
Mehmet Özuslu’nun yemenicilik tarihi ve yemeninin toplumda kullanılışı üzerine ayrıntılı bilgiler verdiği toplantıda, Ahmet Özuslu, küçük yaşlarda yemeni yapmayı babası Mehmet Özuslu’dan öğrendiğini ifade ederek, “Babam birkaç yıl öncesine kadar yemeni dikiyordu; ancak şimdi yaşlandı, mesleğini ben devam ettiriyorum” dedi. 1950’li yıllarda 180 yemenici bulunan Kilis’te, günümüzde birkaç yemenici bulunduğunu ifade eden Ahmet Özuslu, “Yıllar geçtikçe yemeniye olan talep azalıyor. Vatandaşlar, kunduranın çıkmasıyla yemeniyi tercih etmemeye başladı ve sanat giderek öldü. Bu iş bana babamdan kaldı. İsteyerek ve severek yaptığım yemeniler ortaya çıkınca çok mutlu oluyorum” diye konuştu.
Kilis 7 Aralık Üniversitesi öğretim elemanlarının da katıldığı toplantı sonunda Mehmet Özuslu’ya, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü adına, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdurrahman Çetin teşekkür belgesi takdim etti.
...............................................................................................................................
KİTAM Söyleşileri’nde Bu Ay;
“Kilis’te Mahalle Kültürü”
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Kilis Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (KİTAM) her ay Kilis’in kültür insanlarının katılımıyla farklı bir konuda yapılan söyleşilerinin bu ayki konusu “Kilis’te Mahalle Kültürü” idi. Hasan Bitken’in konuşmacısı olduğu sohbete Rektör Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun da katıldı.
Hasan Bitken konuşmasında kendi çocukluğunun ve gençlik yıllarının geçtiği 50’li 60’lı yılların Kilis’inden bahsetti ve o yıllara ait anılarını, hayat tecrübesini katılımcılarla paylaştı. Çocukluğundan bu yana hayatından kesitleri, eski mahalle hayatını, komşuluk ilişkilerini, o yılların sosyal hayatını anlatan Bitken, doğumdan cenazeye, evlilikten çocuk oyunlarına kadar hayatın farklı zaman dilimlerinde yaşanan gelenek ve adetleri örneklerle açıkladı.
Bitken, önceden Kilis mahallelerinde hayatın çok samimi bir şekilde yaşandığını, her mahallenin camisi ve çeşmesi olduğunu, mahalle sakinlerinin oradaki esnaftan alışveriş yaparak esnafla samimi ilişkiler kurduğunu söyledi. 50 yıl önce Kilis’te farklı iş kollarından esnafların bir araya gelerek oluşturduğu Körler, Hasırcılar, Akcurun çarşılarının bulunduğunu söyleyen Bitken, eskiden mahalle kahvelerinde “haketçi” adı verilen ve kahveye gelenlere hikâyeler anlatan kişilerin bulunduğunu ifade etti. Kilis’te daha önce düğün ve cenazeyle ilgili çok sayıda adetin bulunduğunu ama günümüzde bu adetlerin artık uygulanmadığını belirten Bitken, hamam kültürünün de Kilis’teki mahalle kültürünün en önemli geleneklerinden biri olduğunu söyledi.
Sohbet sonunda konuşmacı Hasan Bitken’e Rektör Karacoşkun tarafından günün anısına teşekkür belgesi verildi.
...................................................
Üniversitemizde Kitam İrfan Söyleşileri Devam Ediyor
Her ay Kilis’in kültüründe ve toplumunda saygın bir yer edinmiş kişileri toplum kültürüne meraklı insanlarla bir araya getiren “İrfan Söyleşileri”nin bu ayki konuğu mevlithan Hafız Mustafa İslamoğlu (Pafe Hoca) oldu.
Tarih Topluluğu öğrencilerinin organize ettiği Kilis Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezinde (KİTAM) gerçekleşen söyleşiye aralarında Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun’un da olduğu akademisyenler, öğrenciler ve ilgililer katıldı.
Sözü ilk alan Rektörümüz Karacoşkun, Kilis’in kültürüne mal olmuş şahsiyetleri KİTAM’da buluşturmaya devam ettiklerini, bu buluşmaların Kilis kültür yaşamına önemli katkılar sunduğunu söyledi.
Daha sonra söz alan Rektör Danışmanı ve aynı zamanda Mustafa İslamoğlu’nun oğlu olan Cahit İslamoğlu, babası Pafe Hoca’nın hayat hikâyesinden anektodlar aktardı. Ayrıca onun Kilis'te Medine tarzı ezanı okuyan ilk hoca olduğuna değinerek kaside, salâ, methiye, mevlit konusunda akla ilk gelen isimlerden olduğunu ifade etti.
Mustafa İslamoğlu da konuşmasında hocalık mesleğine ilk başladığı yıllara ait anılarından, Çalık Cami şerefesinde okuduğu naat ve kasidelerden bahsederek o yılları özlemle andı. Söyleşide Şemsi mevlidinden kısa bir bölüm de seslendiren İslamoğlu, son olarak da Nabi’den “Sakın terk-i edepden kûy-ı mahbub-ı Hûdadır bu” gazelini okudu.
................................
KİTAM İrfan Söyleşilerinde Bu Ay:"Kilis'te Yerel Medya ve Gazetecilik"
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Kilis Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (KİTAM) her ay Kilis'in kültür insanlarının katılımıyla farklı bir konuda yapılan söyleşilerinin bu ayki konusu "Kilis'te Yerel Medya ve Gazetecilik" oldu.
Moderatörlüğünü Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektör Danışmanı Cahit Faruk İslamoğlu’nun yaptığı Ahmet Çağlar’ın konuşmacı olarak yer aldığı sohbete Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdurrahman Çetin de katıldı. Ahmet Çağlar konuşmasında kendini gazetecilik hayatına hazırlayan çocukluğuna ve gençlik yıllarına ait anılarını ve hayat tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Gazeteciliğe nasıl ve ne zaman başladığını da belirten Çağlar, gazetecilik anlayışını “Bu işin ününde değil ununda olduğu” sözleriyle ifade edip sahibi olduğu gazetenin tarihçesine yer vererek arşivden belgeler sundu.1980’li ve 1990’lı yıllarda gazeteciliğin zorluklarına da değinen Çağlar, dinleyicilere bir haberin yapılma sürecini ve bu süreçte çektiği sıkıntıları anlattı.
Gazetecilik ve matbaacılık arasındaki ilişkiye değinen Çağlar, gazeteciliğin siyasi ve sosyal hayat karşısında maruz kaldığı durumlara konuşmalarında yer verdi. Çağlar ayrıca,cezaevinde kaldığı döneme ait anılarına da değindi. Mehmet Akif Ersoy’un “Ressam Haklı” şiirini de okuyan Çağlar, Safahat isimli eserin önemine değinerek konuşmalarını tamamladı.
Sohbet sonunda konuşmacı Ahmet Çağlar’a Rektör Yardımcısı Çetin tarafından günün anısına teşekkür belgesi verildi.
.....................................................
Öğrencilerimizden KİTAM ve Kıraathanede Okuma Etkinlikleri
Kütüphane Haftası kutlamaları çerçevesinde üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nca düzenlenen etkinlikler KİTAM ve Kıraathane’de düzenlenen kitap okuma ve kitap yorumlama etkinlikleriyle devam etti.
Kıraathanede düzenlenen kitap okuma etkinliğinde öğrencilere, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Cahit Faruk İslamoğlu tarafından doğru kitap seçimi ve okuma alışkanlığının kazanımı konusunda bilgiler verildi. Okuma etkinliği sonunda yapılan çekilişle üç öğrenciye ödülleri verildi. Kilis Tarihi ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (KİTAM) ise öğrenciler Refik Halit Karay’ın “Memleket Hikâyeleri” adlı eserini yorumlayarak kitaba dair sohbet gerçekleştirdiler.